Thursday 5 October 2023

Вікторія Сергієнко (ред.), Михайло Могилянський. Листування з Наталією Полонською-Василенко 1929–1941 [Mykhailo Mohyliansky. Correspondence with Natalia Polonska-Vasylenko 1929-1941]

Вікторія Сергієнко (ред.), Михайло Могилянський. Листування з Наталією Полонською-Василенко 1929–1941 [Mykhailo Mohyliansky. Correspondence with Natalia Polonska-Vasylenko 1929-1941], Харків: «ПРАВА ЛЮДИНИ», 2023.


Знайомство письменника і літературознавця Михайла Могилянського та історикині Наталії ПолонськоїВасиленко відбулося в 1923 році у Києві. Їх об’єднала робота у Комісії для складання Біографічного словника українських діячів Всеукраїнської академії наук, очолюваній Могилянським, та його дружба із чоловіком Полонської-Василенко — колишнім президентом ВУАН, академіком Миколою Василенком, яка поклала початок їхньої власної приязні, що протривала до смерті Могилянського. Збережені Полонською-Василенко листи до неї Могилянського були написані між 1929 — 1941 роками і охоплюють останні роки існування ВУАН та останні роки життя Могилянського, підданого остракізму радянською владою як «бувша людина». Ця книжка є першим науково коментованим виданням усіх 125 листів, що вміщені в Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва України, а також кількох досі неопублікованих оповідань та есе Могилянського. 

Про упорядницю:

Вікторія Сергієнко, кандидат історичних наук, наукова співробітниця Інституту української археографії та джерелознавства імені Михайла Грушевського НАН України.


No comments:

Post a Comment

Kwartalnik Historii Nauki i Techniki, 2024, Issue 1 is online

Kwartalnik Historii Nauki i Techniki, 2024, Issue 1 is online. open access, Polish with English abstracts. Open access: https://ejournals.eu...