Thursday 14 October 2021

Call for articles: Zapomenutý 17. listopad: 70. výročí založení ČSAV in: Práce z dějin Akademie věd

 Téma čísla: Zapomenutý 17. listopad: 70. výročí založení ČSAV

Redakční uzávěrka: 31. března 2022


Kontakt: smidrkalova@mua.cas.cz

Publikační jazyky: čeština, angličtina, slovenština

Webová stránka časopisu: https://www.mua.cas.cz/cs/prace-z-dejin-akademie-ved-114

Plný obsah časopisu: www.ceeol.com


Sedmnáctý listopad je z pohledu československé historie významným a symbolickým datem, ať už máme na mysli uzavření českých vysokých škol a perzekuci studentů v roce 1939 anebo Sametovou revoluci o padesát let později. Sedmnáctý listopad však byl také dnem, kdy bylo v roce 1952 v Národním divadle slavnostně vyhlášeno založení Československé akademie věd a zrušeny dosavadní vědecké instituce a společnosti.


Kořeny dnešní Akademie věd ČR však bezesporu leží ve vědeckých společnostech a institucích, které zde existovaly právě před rokem 1952. Velmi významnou úlohu v tomto ohledu sehrála zejména Česká akademie věd a umění, která vznikla v roce 1890. Nikoliv náhodou tak Akademie věd ČR mohla v roce 2015 veřejně oslavit 125 let své existence. Z pohledu historiografie československé vědy však byl vznik ČSAV v roce 1952 zásadním milníkem, jenž měl dopad nejen na osudy dosavadních vědeckých společností a institucí, ale také na život mnohých československých vědců a jejich vědeckou činnost. Nadcházející číslo časopisu Práce z dějin Akademie věd, které bude vydáno v roce 2022, by tak chtělo připomenout sedmdesáté výročí tohoto pozapomenutého a méně slavného sedmnáctého listopadu.


V souvislosti s přípravou výše zmiňovaného tematického čísla časopisu Práce z dějin Akademie věd věnovaného 70. výročí založení ČSAV redakce poptává odborné studie týkající se tematicky následujících oblastí:

Vznik ČSAV v kontextu sovětizace československé vědy

Osudy českých a slovenských vědeckých institucí a společností po roce 1952

Významné osobnosti počátků ČSAV

Vědecká (ne)svoboda v ČSAV a zahraniční (ne)spolupráce

Bilance 70 let ČSAV/AV ČR

No comments:

Post a Comment

Теодор Ойзерман. Запечатленное время. Автобиографические заметки

 Теодор Ойзерман. Запечатленное время. Автобиографические заметки [Theodore Oizerman. Captured Time. Autobiographical notes] М.: Центр гуман...