Monday 11 January 2021

Кресін О.В. Формування порівняльно-правового мислення варшавських юристів у першій третині ХІХ століття: монографія / Інститут держави і права імені В.М. Корецького НАН України. Київ: Норма права, 2021. 252 с.

У книзі розкрито політичний, інституційний та інтелектуальний контексти розвитку правової думки варшавських учених у першій третині ХІХ ст. Показано, що в цей період варшавські вчені-юристи стали авторами оригінальних ідей щодо: позитивного та національного характеру права та національного правопорядку як одиниці правової картини світу, яка забезпечувала плюральність правового та політичного розвитку; правових сімей та класифікації національних правопорядків; іманентного характеру загального елемента в праві. У такий спосіб вони побудували тріаду окремого, особливого та загального в праві, яка стала основою позитивістського правового мислення та юридичної науки взагалі.

У різних контекстах продемонстровано особливості порівняльно-правового (неметафізичного, емпірико-центричного, позитивістського, соціологічного, плюралістичного) мислення варшавських юристів, яке втілилося у формуванні відповідної наукової правової картини світу, баченні характеру нової юридичної науки та місця у ній порівняльно-правового знання.

Ознайомитися із змістом і передмовою, а також придбати книгу можна за посиланням: https://jurkniga.ua/formuvannya-porivnyalno-pravovogo-mislennya-varshavskikh-yuristiv-u-pershiy-tretini-khikh-stolittya

No comments:

Post a Comment

Kwartalnik Historii Nauki i Techniki, 2024, Issue 1 is online

Kwartalnik Historii Nauki i Techniki, 2024, Issue 1 is online. open access, Polish with English abstracts. Open access: https://ejournals.eu...