Thursday 12 March 2020

Vítězslav Sommer, Matěj Spurný, Jaromír Mrňka: Řídit socialismus jako firmu: Technokratické vládnutí v Československu 1956-1989 [Running Socialism Like a Company: Technocratic Governance in Czechoslovakia, 1956-1989].

Vítězslav Sommer, Matěj Spurný, Jaromír Mrňka: Řídit socialismus jako firmu: Technokratické vládnutí v Československu 1956-1989 [Running Socialism Like a Company: Technocratic Governance in Czechoslovakia, 1956-1989]. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, 2019. 296 s. ISBN 978-80-7422-674-8 (NLN), ISBN 978-80-7285-225-3 (ÚSD).

The main idea discussed in the publication Řídit socialismus jako firmu is that Czechoslovak Reform Communism contained a contradiction between, on the one hand, the emancipation program of democratic socialism and, on the other hand, technocratic notions about socialism as a government of scientific rationality and economic efficiency. The tension between democratization and government by experts was not only a dilemma of the Prague Spring; it was also a starting point of the quick establishment of the consolidation regime that followed the Soviet-led intervention, and of the political stability that lasted until the political and economic upheavals of the 1980s.

Politiku jako střetávání odlišných pohledů na fungování společnosti a hospodářství je podle technokratického myšlení možné nahradit chladně racionální ekonomickou kalkulací. Stát a společnost se tak stávají jedním velkým podnikem, který spravují nepolitičtí odborníci. Hospodářská výkonnost a odstranění politických sporů jsou cestou k blahobytu a stabilitě. Ačkoliv ideální technokracie nikdy nevznikla, myšlenka, že je nutné řídit stát jako firmu, našla vlivné stoupence v různých politických a regionálních kontextech. Československo v době vlády KSČ nebylo výjimkou. Tato kniha ukazuje, že technokratický socialismus, který se prosadil v Československu po roce 1968, nebyl negací pražského jara. Naopak, „normalizační“ důraz na vládnutí prostřednictvím expertů a na hospodářskou výkonnost byl pragmatickým navázáním na technokratické tendence přítomné v reformním komunismu šedesátých let.

No comments:

Post a Comment

Historia Medicinae Slovaca VIII (2023).

 Historia Medicinae Slovaca VIII (2023). Teoretické koncepty  a prax medicíny v dejinách [Theoretical concepts and the practice of medicine ...